Layout: current: getSitedefLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:229, Did:0, useCase: 1


Nākamā lapa

Cik daudz ir 100 kalorijas? 20.10.2023 21:59

Godīgi sakot, katram produktam citādi. Vienam 100 kalorijas sastāda tikai plāna šķēlite vai nieka kripatiņa, citam tas ir vesels kilograms. Lūk neliels ieskats biežāk lietotajos, populārākajos produktos, kas atvieglos dzīvi visiem tiem, kas skaita kalorijas.

Starp citu, vai zinājat, ka ir tāda 100 kaloriju diēta (īpaši ieteicama cilvēkiem ar ļoti lielu lieko svaru), kur vienas dienas laikā jāietur 10- 12 ēdienreizes, ik pēc stundas apēdot produktus 100 kkal vērtībā, dienas laikā kopumā uzņemot 1000- 1200 kal.

Kā pareizi ēst, vadoties pēc Mēness dienām 17.10.2023 09:23

Cilvēkam savas slimības iemeslus nevajadzētu meklēt savā ķermenī, bet gan nepareizā un destruktīvā dzīves veidā, bieži vien negatīvā konkurences domāšanā, bailēs un alkatībā.Daudzi mazi un lieli organisma traucējumi un slimības aizsākas arī no nepareizas ēšanas.

Cik kaloriju sevī slēpj gardie jūras briesmonīši? 20.03.2023 13:09

Šodien kādu pārsteigt ar mīdijām, astoņkājiem vai jūras ķemmītēm būs diezgan sarežģīti. Ja arī kāds nav pagaršojis, tad dzirdējis noteikti ir. Taču reizēm palutināt sevi ar šīm delikatesēm ir vērts, jo jūras produkti ir minerālvielu un olbaltumvielu dabīga krātuve. Sevišķi ieteicami šie produkti ir tiem, kas seko līdzi savai figūrai un veselībai. Jūras produkti noder sirds-asinsvadu slimību profilaksei, jo satur labo holesterīnu, labvēlīgi ietekmē matu, ādas un nagu stāvokli, paaugstina imunitāti.
Izvēloties jūras veltes, iesakām ieskatīties jūras produktu kaloriju tabulā.

3 pasaulē iecienītas tortes ar senu vēsturi 16.03.2023 17:57

Tortei mūsdienās ir liela loma- bez tās neiztiek gandrīz neviens nozīmīgs svētku pasākums. Un pat nelielās saiešanās galdu bieži vien rotā torte. Tortes ir ļoti dažādas: vienas garšo praktiski visiem, citas tikai dažiem to cienītājiem. Šoreiz piedāvājam iepazīties ar trīs tortēm, kas iekarojušas gandrīz vai visas pasaules atzinību.

Kaloriju daudzums dažādos putraimos, miltos un to izstrādājumos. Tabula 24.01.2023 22:39

Jums būs vieglāk aprēķināt vienai ēdienreizei nepieciešamo produktu daudzumu, ja zināsiet kaloriju skaitu tajos, kā arī to, cik daudz tie satur olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus un kāda ir šo produktu enerģētiskā vērtība.

Dzērieni, kas palīdz notievēt 05.04.2021 20:52

Jūs esat nolēmis atbrīvoties no dažiem liekiem kilogramiem? Kam jūs pirmām kārtām pievērsīsiet uzmanību? Protams- uzturam, un tas ir pareizi. Taču, daži vājēt gribētāji mēdz aizmirst, ka uzturs ir ne tikai ēdieni, bet arī dzērieni. Ja domāsiet tikai par ēdieniem, aizmirstot piedomāt par to, ko dzerat, rezultāts var nebūt tāds, kā vēlaties. Savukārt, ja izvēlēsieties "pareizos" dzērienus, nomest liekos kilogramus būs daudz vieglāk. Uzmanība jāpievērš arī izdzertajam šķidruma daudzumam. Jo vairāk mēs dzeram, jo vairāk šķidruma mūsu organisms izvada, paņemot līdzi taukus, toksīnus un šlakvielas. Tiem, kas dzer maz, šķidrums uzkrājas audos, provocējot liekā svara veidošanos.

10 iemesli, kāpēc jāēd olas 01.04.2021 20:27

Olas, kā izrādās, ir veselīgs, vērtīgs un mūsu organismam nepieciešams pārtikas produkts, kas jālieto uzturā ne tikai Lieldienās, bet gandrīz vai katru dienu.

Kā izvēlēties vīna glāzes jeb kāpēc ir svarīga glāzes forma 16.05.2020 12:51

Ja jūs interesē dzērienu izbaudīt, tad novērtēsiet atšķirību, malkojot vīnu no glāzes, kas tam piemērota. Kvalittatīvas glāzes forma pielāgota dzēriena garšas niansēm, un, pateicoties tai, attiecīgais vīns nokļūst uz mēles tieši tur, kur tā garšu var sajust visspēcīgāk.

Gaļas marinēšanas ABC 26.04.2020 16:43

Vārds „marināde” ir ienācis no latīņu valodas - jēdziens „marinara” nozīmē jūra. Jāsecina, ka tāltālie senči gaļu un zivis, lai tā nesabojātos, mērcējuši jūras ūdenī.

Receptes no 200 gadus vecas pavārgrāmatas 08.01.2020 17:12

Ir ļoti interesanti lasīt senas pavārgrāmatas un vēl interesantāk mēģināt pagatavot ēdienus, kuri tikuši gatavoti muižkungiem pirms nedaudz vairāk kā 200 gadiem. Protams, šajās grāmatās nākas sastapties ar vecvārdiem, kuru nozīme ne vienmēr mums saprotama, taču labi pameklējot, atšifrēt var pilnīgi visu. Nolēmām padalīties arī ar jums šajās receptēs. Lai lasītājam būtu interesantāk, saglabājām gan veco izrunu, gan gramatiku. Daži vārdi jums varbūt šķitīs nesaprotami, citi mūsdienās tiek pat par nepieklājīgiem uzskatīti, taču tā ir mūsu pagātne. Malači, ja mēģināsiet kaut ko no aprakstītā pagatavot (mēs pamēģinājām), taču, ja tas šķiet pārāk sarežģīti, vismaz būs interesanti palasīt.

Zemāk aprakstītās receptes ņemtas no 1796. gadā izdotās pirmās oriģinālās latviešu valodā sarakstītās pavārgrāmatas "Latviska pavāru grāmata muižas pavāriem". Tās autors- Kristofs Harders.

Emocionālā ēšana un kā ar to cīnīties 13.08.2019 15:26

Emocionālā ēšana ir process, kura ietvaros ar ēšanas palīdzību cilvēks cenšas apslāpēt emocionālu trauksmi. Tas ir kā ķēdes vai apļa mehānisms, no kura grūti izrauties, ja reiz cilvēks tajā ir iesaistījies.

Galda etiķetes gudrības. Kā izvēlēties un lietot galda piederumus? 05.06.2019 15:13

Kā novērots, smalku viesību laikā neveikli brīži tiek piedzīvoti tieši maltītes laikā. Neziņa sākas brīdī, kad viesa priekšā tiek likts ēdiens un no plašā galda piederumu klāsta jāizvēlas pareizais rīks šī ēdiena baudīšanai.

Ja slāpst - padzeries! 14.05.2019 20:08

Jā, jā. Zinu, ka daudz un dažādi jau ir aprunāts par to, ka cilvēkiem jādzer 2,5 – 3L ūdens dienā. Kur nu vēl tādā laikā, kad ir karsts kā peklē un liekas, ka svīstot esi nometis vai pusi no sava svara. Un tomēr. Cik daudzi zina, kas šajos „3L H2O”, ko organismam jāuzņem, ietilpst? Vai tas, ka es dienā izdzeru „n”tās krūzītes kafijas vai limonādes skaitās vai nē? Izrādās, ka neskaitās viss.

Saldējuma pirmsākumi jeb kā saldējums kļuva par iemīļotu latviešu gardumu 02.05.2019 19:53

Kas var būt labāks par atsvaidzinošu un gardu saldējumu siltajos vasaras mēnešos? Saldējums dažādās garšu variācijās un formās - uz kociņa un vafeļu glāzītēs, šokolādes glazūrā, ar ievārījumu un lielā ģimenes iepakojumā - ir mīlētāko gardumu saraksta neatņemama sastāvdaļa, un vairs nevaram iedomāties vasaru bez šī našķa, pat ja termometra stabiņš rāda ne tik vasarīgu gaisa temperatūru. Tikai iedomājieties - tagad Food Union ražotnē pagatavojam aptuveni 50 - 60 tonnas saldējuma katru dienu un viens Latvijas iedzīvotājs gadā patērē vidēji 6,5 l saldējuma. Taču vai zini, kā ir radies saldējums?

Ko ēst, lai saulē neapdegtu 02.05.2019 17:13

Ir cilvēki, kuriem pat desmit minūšu ilgs darbs dārzā var izvērsties par saules apdegumu. Nemaz jau nerunāsim par to, ka viņi varētu uzdrīkstēties atvaļinājumu pavadīt, izbraucot pie jūras vai dodoties uz dienvidiem atpūsties.

Galda kultūra Senajā Romā. 3 senās receptes 08.01.2019 13:48

Senāko romiešu ēdiens pirms mūsu ēras bija pavisam vienkāršs. Viņi reti atļāvās ēst gaļu, un vīns tiem bija maz pazīstams. Tomēr tas viss mainījās līdz ar jaunu zemju iekarojumiem. Visās dzīves jomās romieši pielīdzināja savas manieres un tradīcijas ar cilvēkiem un to kultūrām, ar kurām nonāca saskarsmē. Pārtikas iepirkumus īpaši ietekmēja grieķu kultūra, un daudzi pavārmākslas padomi un ēdienu gatavošanas paradumi tika aizgūti no provincēm. Seno romiešu galda kultūra laika gaitā mainījās, galda izpriecas un maltīšu nozīme romiešiem kļuva par ļoti nozīmīgu dzīves sastāvdaļu.

Oranžā diēta organisma attīrīšanai 27.08.2018 09:32

Oranžās diētas pamatā ir ķirbju un burkānu lietošana. Dietologi apliecina, ka 2 nedēļu laikā šī diēta ne tikai attīrīs organismu, bet arī atbrīvos no 5 kg liekā svara.

TOP 10 pasaulē dārgākās gardēžu maltītes, kas maksā veselu bagātību 19.04.2018 14:21

Vai spēj iedomāties steika porciju, kas maksā vairāk nekā 2000 eiro, vai picu, par kuras baudīšanu īsteni gardēži gatavi šķirties pat vairāk nekā 3000 eiro? Tās ir pasakainas naudas summas par pārtikas produktu, taču to dārdzības iemesls ir īpaši retas sastāvdaļas, īpaša izsmalcinātība un laiks, kāds nepieciešams to pagatavošanai.

Populārākie mīti un patiesība par ekoloģiskajiem piena produktiem 13.09.2017 15:15

Mūsdienās cilvēki arvien lielāku uzmanību velta pārtikas preču izvēlei un vairāk laika pavada, lasot izejvielu sarakstu. Arī produktu etiķetes veikalu plauktos aicina pircējus izvēlēties veselīgu pārtiku, taču sabiedrībā bieži tiek jaukti pilnīgi dažādi jēdzieni – “dabisks”, “ekoloģisks” un “svaigs” produkts.

Sēnes. Tiem, kam patīk sēņot 03.09.2017 21:00

Visiem zināms, ka latvietis ir sēņošanas sporta cienītājs – taču, lai cik patīkama būtu puspietupienā pavadītā pastaiga pa mežu, pats svarīgākais ir zināt, kāda sēne tad īsti nonāk groziņā.

Eksperti: izcilu restorānu viesmīļiem ar valodu prasmēm vien nepietiek 26.01.2017 15:27

Četru gadu laikā, kamēr norisinās “Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā” saraksta veidošana, Latvijā viesojušies vairāk kā četrdesmit ārvalstu šefpavāri un teju 500 reižu apmeklējuši un cītīgi vērtējuši visdažādāko Latvijas restorānu piedāvājumu. Viņu pieredze bijusi dažāda, taču uzslavas visbiežāk tikušas veltītas tieši servisa kvalitātei, it īpaši mūsu vadošajos restorānos. Plašāk ar saviem novērojumiem par Latvijas restorānu servisu dalās Sonja Frūzammera – pirmā Michelin šefpavāra zvaigzni ieguvusī sieviete Berlīnē, Zviedrijas restorāna “Gastrologik” šefpavārs Antons Bjūrs, kā arī Latvijas viesmīlības eksperte Inese Vīcupa.

BORJOMI Ziemassvētku vakariņās iepazīstina ar piecu dažādu valstu Ziemassvētku ēdieniem 28.12.2016 13:07

Ko likt Ziemassvētku vakariņu galdā, ar kādiem jauniem un neparastiem ēdieniem pārsteigt un iepriecināt savus tuvākos un draugus – šādi jautājumi pirms svētkiem nodarbina gandrīz katru. Jaunu, brīnumgardu un interesantu ēdienu receptes, kā arī iespēju tos nobaudīt pirms Ziemassvētkiem, bija sarūpējis Borjomi: Ziemassvētku pirmssvētku nedēļā, restorānā “Restorāns 3” vairāku Rīgas restorānu šefpavāri iepazīstināja ar piecu dažādu tautu tradicionālajiem Ziemassvētku ēdieniem. Borjomi Ziemassvētku vakariņās klātesošajiem tika dāvāta unikāla iespēja klātienē satikt piecu dažādu nacionālo restorānu šefpavārus, kuri pastāstīja par tradīcijām Ziemassvētkos katrs savā zemē, atklāja savas Ziemassvētku ēdienu receptes un piedāvāja nobaudīt ēdienu no meksikāņu, itāļu, krievu, gruzīnu un grieķu virtuves.

Ekskluzīvākie pasaules dzērieni – kopā ar karaļiem un dimantiem 10.10.2016 10:35

Kad viss dzīvē ir nopirkts, bet gribas sevi vēl palutināt, tad viens no veidiem ir kvalitatīvi dzērieni. Septītais labākais vīnzinis pasaulē un Prike Latvija vēstnesis Raimonds Tomsons piedāvā ieskatīties karaļu un dimantu dzērienos.

Noskaidroti tēvu 10 mīļākie ēdieni 23.08.2016 13:30

Gaidot Tēva dienu un tai veltīto Tēva dienas festivālu, Rimi Latvia veica sociālo tīklu aptauju, lai noskaidrotu, kādi ir Latvijas vīriešu – vīru, tēvu un vectēvu - iecienītākie ēdieni. Lai iepriecinātu kā tēvus, tā viņu ģimenes, pašus populārākos ēdienus dažādās to variācijās festivālā kopā ar Rimi gardēžiem varēs pagatavot ikviens svētku svinētājs. Tēva dienas festivāls notiks 10. septembrī Rīgā, Vērmanes dārzā.

7 interesanti fakti par šokolādi 11.07.2016 17:21

“Laimas šokolādes muzejs” piedāvā iepazīties ar 7 interesantiem faktiem par šokolādi.

Pienenes tautas medicīnā 06.05.2016 15:03

Pienenes nav tikai skaisti ziedošs augs saules krāsā; tās ir dabas dakteris un reizēm pat īsts brīnumlīdzeklis. Turklāt vērtīgas ir gan pieneņu saknes, gan lapas, gan ziedi. Tikai jāatceras, ka auga sakne spēcīgāka ir pavasarī nevis rudenī, tāpēc tagad būtu īstais laiks tās vākšanai. Izņēmums ir tiem, kas sirgst ar cukurslimību- tad nu gan pieneņu saknes vākšanu labāk atstāt uz rudeni, jo tad tajās ir vairāk insulīna. Uzziniet, kādām kaitēm pienenes noder visvairāk, un kā pareizi no tām pagatavot ārstnieciskus līdzekļus.

Ziemas tendences restorānu un kafejnīcu pasaulē Eiropā un Rīgā 07.01.2016 12:42

Ziemas terases, "pop up" restorāni, atpūtas stūrīši pēc iepirkšanās - tā ir daļa no tendencēm, kas šoziem kļūst arvien populārākas restorānu un kafejnīcu pasaulē Eiropā, tostarp Rīgā. Plašāk par jaunākajām vēsmām stāsta restorānu un viesmīlības biznesa eksperte ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi Jeļena Kašina.

Trauku un glāžu modē atgriežas klasiskās vērtības 03.12.2015 14:56

Trauku modi nosaka restorāni un to šefpavāri. Tieši viņi izšķiras par labu vienam no diviem ceļiem restorānu kultūrā - klasikai vai viesu pārsteigšanai ar ēdiena pasniegšanas veidu. Ja izvēloties traukus gribat pārsteigt ar oriģinālu ēdiena pasniegšanas veidu, svarīgi ir atcerēties ne tikai par estētiku, bet arī par funkcionalitāti, lai viesiem būtu ērti mieloties.

Zemes stihijas (Vērši, Jaunavas, Mežāži) cilvēkiem ieteicamais uzturs 17.11.2015 19:16

Zemes stihija ir atbildīga par organismā nonākošā uztura transformāciju. Ar Zemi saistīts viss noturīgais, konkrētais, pastāvīgais. Tieši tāpēc Zemes stihijas cilvēki bieži vien mēdz uz kaut ko reāli "ieciklēties" (Zeme ir pastāvīgāka nekā Uguns). Ja reiz viņi ir sataisījušies paēst, tad tas var ievilkties. Tas pats attiecas arī uz citām lietām, piemēram, darbu. Ja reiz Zemes stihijas cilvēki nolēmuši nodoties darbam, tad kļūst par neārstējamiem darbaholiķiem. Vienvārdsakot, šiem cilvēkiem ir problēmas ar mēra sajūtu un ierobežojumiem. Taču viņi nekādā gadījumā nedrīkst pārēsties. Turklāt mērenība viņiem jāievēro ne tikai ēšanā, bet arī spirtoto dzērienu lietošanā un visās citās baudās. Tāpēc Zemes zīmēm galvenais līdzeklis optimāla dzīves veida izvēlē un jebkuras slimības korekcijā ir diēta. Un tā kā Zemes zīmju organismam nepieciešami kalcijs un proteīni, tad viņu diētai, pirmkārt, jāsastāv no produktiem, kas palīdz stiprināt kaulu sistēmu.

Trīs pasaules restorānu tendences, kas Latvijā visdrīzāk nebūs pieejamas 11.08.2015 13:58

Lai iepriecinātu gardēžus, atraktīvi šefpavāri un talantīgi restorānu īpašnieki meklē iedvesmu gan dažādu tautu virtuvēs, gan zinātnē un apkārtējā dabā. Pasaulē katru gadu tiek pieteiktas karstākās pasaules restorānu tendences, taču līdz Latvijas tirgum nonāk vien daļa no tām, uzskata restorānu biznesa eksperte Jeļena Kašina.

Coca-Cola ikoniskajai pudelei aprit 100 gadu 14.04.2015 10:54

Šogad pasaules lielākais dzērienu ražotājs The Coca-Cola Company atzīmē tā ikoniskās stikla pudeles dizaina simtgadi. Līdzās tādām pasaules mēroga ikonām un zvaigznēm kā Merilina Monro, Avicii un Rita Ora, arī mūsu pašmāju dīva Samanta Tīna ir kļuvusi par 100 gadu jubilejas reklāmas kampaņas seju.

Vīna terapija 30.03.2015 09:53

Vīns- kā izcils ārstniecības līdzeklis dažādām kaitēm un profilaksei. Izmēģini vīna terapiju.

Paaudžu paaudzēs gardi zaļumi un dārzeņi. Elejas pagasta “Vārpās” mājražošana rit pilnā sparā 16.03.2015 15:23

Zemnieku saimniecība "Vārpas" atrodas Jelgavas novada Elejas pusē. Ģimenes saimniecībai ir jau ap 20 gadu, tajā saimnieko paši saimnieki, ir pastāvīgi un sezonāli strādnieki, kas palīdz darbos.

Septiņas svarīgas tendences restorānu pasaulē 2015.gadā 02.03.2015 16:07

Tendences mainās ne tikai modes, bet arī restorānu pasaulē – tā ir gan reakcija uz gardēžu pieprasījumu, gan pavāru eksperimenti ar jauniem produktiem un garšām, pēdējos gados restorānus ir sākušas ietekmēt arī viedās tehnoloģijas.

Interesanti un šokējoši fakti par pārtiku! 09.01.2015 20:27

Cilvēks uzturā mēdz lietot visneiedomājamākās lietas, gan varžu kājiņas un buļlu pautus, gan ceptus sienāžus un dzert no čūskas indes gatavotus dzērienus vīriešu spēju palielināšanai. Taču tas nebūt nav tas trakākais. No kā tiek gatavota pasaulē dārgākā kafija? Kā tika izgudrots augļus-sulas saldējums? Un kur var pielietot kokosriekstu ūdeni? Piedāvāju dažus šokējošus faktus par pārtiku.

7 paņēmieni, kā apmānīt bada sajūtu 22.12.2014 14:32

Bada sajūta nav nekas patīkams, Taču, ko darīt, ja ēst gribas, bet liekos kilogramus uzņemt negribas? Un kā apmānīt bada sajūtu, kas ir galvenais šķērslis ceļā uz skaistu figūru? Par to lasiet šajā rakstā

Ko Tu zini par latviešu tradicionālo svētku virtuvi? 10.11.2014 15:58

Latviešu svētku virtuve ir bagāta ar dažādām tradīcijām, kas atšķirīgas no citu tautu paražām, jo godā tiek celti graudaugu ēdieni un pākšaugi, tāpat dārza un meža veltes, kā arī gaļa un zivis. Mārtiņdienā, pēc lopu kaušanas, svētku neatņemama sastāvdaļa ir zilcis, spudiņš, drebulis, ko mūsdienās saucam par galertu vai auksto gaļu. LIDO izpētījis un apkopojis infografikā interesantus faktus par latviešu tradicionālo virtuvi rudens un ziemas svētkos.

Kāda ir ūdens nozīme cilvēka organismā? 26.08.2014 11:04

Kā zinām, mūsu organisms sastāv no liela daudzuma ūdens. Cilvēka ķermenī vairāk nekā 70% sastāv no šķidruma, un tas ir vitāli nepieciešams veiksmīgai organisma funkcionēšanai. Dehidrējoties tiek ietekmēta cilvēka fiziskā un psihiskā veselība, kā arī paātrināts novecošanās process visā organismā. Ja izjūtat kādu no šiem simptomiem – nogurumu, grūtības koncentrēties, galvassāpes, locītavu un muskuļu sāpes, aizcietējumus, ādas sausumu, matu un nagu šķelšanos –, iespējams, pie vainas ir tas, ka nepietiekamā daudzumā uzņemat šķidrumu. Par to, kā ūdens ietekmē cilvēka organismu un kā labāk parūpēties par savu organismu, stāsta „BENU Aptieka” farmaceits Vitālijs Mitrohins.

TOP 7 pavasara/vasaras jaunumi restorānu pasaulē 23.05.2014 13:03

Restorāns mūsdienās ir vieta, kur ikviens gardēdis var baudīt gan izsmalcinātu maltīti, gan arī nebijušu un niansētu sajūtu piedzīvojumu. Augstākās kvalitātes ēdieni un dzērieni apvienojumā ar iedvesmojošu gaisotni un interjeru šajā pavasara/vasaras sezonā ienes ēdināšanas pasaulē spirgtas vēsmas un jaunas noskaņas.

Gavēņa laika receptes 18.12.2013 13:37

Advente ir mierpilns un apcerīgs laiks, kas palīdz mums sagatavoties svētku brīnumam. To aizvadām, cenšoties sakārtot lietas un telpu ap mums, kā arī paši sevi – domas, emocijas, izjūtas. Tāpēc kristīgajā tradīcijā būtiska Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Arī “Tex-Mex” restorāni saviem apmeklētājiem visu Adventes mēnesi, gadumijā un janvāra pirmajā nedēļā piedāvā īpašu gavēņa ēdienkarti, tostarp griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto un laša fileju ar pērļu kuskusu, apelsīna dzērveņu mērci un svaigajiem cukīni salātiem.

Nākamā lapa